assalamualaikum....
hari ni aku nak share resipi CHICKEN SALAD... aku baru je dapat resipi ni tadi.... so, rasa macam nak try buat la kan.... tak kan tak nak try pulak.. baik tak payah amek resipi ni kalau tak nak buat... korang2 pun jangan malu jangan segan try resipi ni jugak k... =)
haha
haha
100 ml stok ayam
2.5 cm halia
2 sudu besar mentega kacang
2 sudu besar madu jelas
2 sudu besar minyak bijan
Sedikit kepingan cili kering merah
Jus dari setengah limau
350 g ayam panggang atau kukus, dimayang
Setengah timun, dipotong halus
1-2 lobak merah, dipotong halus
4 daun bawang, dihiris melintang
200 Bihun g, mengikut arahan pek
Ketumbar, untuk menghias
Kaedah
1. Tuang stok ayam ke dalam periuk, tambah halia dan biarkan mendidih. Biarkan sejuk selama 15 minit.
2. Letakkan mentega kacang, madu, minyak bijan dan kepingan cili dalam pemproses mini dengan stok ayam dan proses atau goncang dengan baik untuk menggaul ia bersama. Tambah jus limau secukup rasa.
3. Gabungkan ayam, timun, lobak merah, daun bawang dan mi beras dalam mangkuk besar dan tuangkan kuah. Gaul perlahan-lahan, kemudian campurkan beberapa helai daunnya ketumbar segar.
selamat mencuba....
wassalam......
No comments:
Post a Comment